AI met gezond boerenverstand

31 oktober 2023, 10.10 uur in Actueel

AI is overal in het nieuws. Bij Appbakkers zijn we al een paar jaar bezig met AI, op dezelfde manier waarop je onze andere projecten aanpakken: met gezond boerenverstand. We passen niet alleen bestaande AI tools toe, maar ontwikkelen ook zelf AI modellen. Lees hier over onze projecten:

Klant: Techniparts
Branche: Groothandel
Type opdracht: Beeldherkenning / Productherkenning
Status: Testfase

Techniparts is een groothandel in o-ringen. Dit zijn kunststof ringen die in heel veel toepassingen worden gebruikt (van koffiezetapparaten tot aan olie installaties). Om klanten te helpen de juiste o-ring te bestellen hebben we een app gemaakt die op basis van een foto van de o-ring die de klant maakt kan herkennen wat de diameter en omtrek is van de ring. Hiermee wordt in de database van Techniparts de juiste o-ring gevonden. Het model voor het herkennen van de o-ring en berekenen van de diameter en omtrek is door Appbakkers ontwikkeld.

Klant: NOESIS / EU (via een EFRO subsidie)
Branche: Veiligheid / openbare ruimte
Type opdracht: geluidsherkenning
Status: Uitvoering

Geluidsoverlast is een veel voorkomend probleem. In Nederland alleen al hebben meer dan 8 miljoen mensen in meer of mindere mate te maken met geluidsoverlast. Het meten van geluidshinder was tot voor kort duur en arbeidsintensief. Samen met NOESIS (leverancier van akoestische apparatuur) ontwikkelt Appbakkers een AI model voor het herkennen van specifieke geluiden en voor toepassing in het veiligheidsdomein, om afwijkende geluiden te kunnen herkennen (impulsgeluid). Dit alles om ‘camera’s te voorzien van oren’. Hier kun je meer lezen over dit project:

https://appbakkers.nl/archieven/2044/efro-oost-2021-2027

Klant: Beeldbank
Branche: Software / fotografie
Type opdracht: integratie van AI model voor gezichtsherkenning
Status: live per maart 2023

Ontwikkel een platform voor het opslaan en beheren van foto’s en zorg ervoor dat bij het toevoegen van een foto in de database het systeem herkent als er mensen te zien zijn op de foto. Dat was de opdracht aan Appbakkers bij de start van de ontwikkeling van Beeldbank. Om het herkennen van gezichten op foto’s mogelijk te maken integreerden we beeldherkenning van Google: Vision AI. Lees hier meer over het project:  https://appbakkers.nl/archieven/projecten/beeldbank-alle-bedrijfsfotos-georganiseerd-op-1-locatie

Klant: Deventer Ziekenhuis
Branche: Gezondheidszorg
Type opdracht: App met integratie van AI model voor beeldherkenning
Status: live (voor research inzet)

Jaarlijks worden vele kinderen getest op allergie. In het ziekenhuis wordt dit gedaan door middel van een priktest op de onderarm, waarbij bij kinderen stoffen op de huid worden gespoten om te zien of ze allergisch reageren op deze stoffen. Voor een goede diagnose worden de plekken op de onderarm van kinderen die ontstaan als gevolg van een histamine reactie op de stoffen opgemeten (de oppervlakte van de ‘kwaddel’ wordt bepaald). Hier zijn momenteel verpleegkundigen relatief veel tijd mee kwijt. Appbakkers heeft voor het Deventer Ziekenhuis een app ontwikkeld waarbij er een foto wordt genomen van de onderarm van een patiëntje en een AI model van de verschillende plekken de oppervlakte berekent. Hierin heeft Appbakkers het door de UTwente ontwikkelde model geïntegreerd en in beheer genomen.

Klant: Isala
Branche: Gezondheidszorg
Type opdracht: Applicatie voor het klinisch testen van AI modellen in het ziekenhuis
Status: Uitvoering

Isala, het lectoraat van Windesheim en Appbakkers werken samen aan een project om AI binnen het ziekenhuis op een gestructureerde en verantwoorde manier te implementeren. Een van de projecten die wij uitvoeren is het maken van een applicatie die Isala in staat stelt om gegenereerde AI modellen in een klinische omgeving te toetsen, analoog aan hoe nieuwe medicatie of een nieuwe behandelmethode getoetst zou worden. Hiervoor kan bijvoorbeeld gerandomiseerd een afbeelding naar een AI model worden gestuurd voor een diagnose en een andere afbeelding naar een radioloog. Of naar meerdere radiologen, of naar een combinatie van het model en een radioloog. Op deze manier kan vastgesteld worden of een AI model hetzelfde presteert als een medisch expert, voordat een AI model in de klinische praktijk gaat worden ingezet.

Klant: 2M Engineering / Appbakkers
Branche: Gezondheidszorg
Type opdracht: AI model voor beoordeling 12-leads ECG
Status: Uitvoering

2M Engineering ontwikkelt sensoren voor onder andere de gezondheidszorg. Een van de sensoren, een 12-leads ECG sensor waarmee hartfilmpjes kunnen worden gemaakt, zit in de laatste fase van ontwikkeling. De data die uit de sensor komt kan worden gebruikt om een model te trainen dat hartproblemen bij de drager van de sensor detecteert. Om deze toepassing te ontwikkeling hebben 2M en Appbakkers een MIT subsidie ontvangen. Lees hier meer over dit project:

https://appbakkers.nl/archieven/2030/appbakkers-ontwikkelt-ai-voor-analyse-ecg-filmpjes

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Nieuwste projecten

arrow-right arrow-down arrow-left cross search2 twitter2 facebook2 youtube2 instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user2 whatsapp22 envelope-o2 quotes-left