MEDIATE – hoe implementeer je AI in het ziekenhuis?

17 oktober 2023, 02.10 uur in Actueel

Het project ‘A Medical Data Analytics Center’ is een gezamenlijk initiatief van Isala, Windesheim en Appbakkers in het kader van TechForFuture.

Het Windesheim lectoraat, de nucleaire geneeskunde van Isala (ziekenhuis) en AppBakkers gaan de komende 2 jaar de toepassing van data science oplossingen in de medische praktijk onderzoeken. We richten ons hierbij op vragen als: hoe ontwikkelen we de juiste data science oplossingen voor toepassing in de zorg, hoe zorgen we ervoor dat deze oplossingen ook in de praktijk landen en hoe houden we hierbij rekening met de gehele levenscyclus van data-science projecten?

Onderzoek ICT innovaties in de Zorg

Binnen het project zetten we de tool ‘Handelingsruimte Waardevolle AI’ in en gaan met praktijkgerichte data science vraagstukken binnen de nucleaire geneeskunde en radiologie over bijvoorbeeld het voorspellen van het risico op een hartinfarct of het onderscheiden van goed van kwaadaardige bottumoren in de PET scans bij patiënten met mogelijk uitgezaaide prostaatkanker aan de slag. Met de good practices die we hierin opdoen willen we de innovatiekracht in het ziekenhuis vergroten en de basis leggen voor een Medical Data Analytics Center. Hierin hopen we vooraf de haalbaarheid en impact van data science vraagstukken gestructureerd te kunnen bepalen, de ontwikkeling hiervan door centrale support te versnellen en de implementatie en mogelijkheden voor opschaling beter te faciliteren.

Een van de concrete oplossingen waar we aan werken is aan het valideren van een AI model in de klinische praktijk. We hebben hiervoor een applicatie ontwikkeld waarmee via een randomised controlled trial AI modellen kunnen worden getest in een klinische omgeving. Hiermee hopen we de acceptatie en implementatie van AI modellen binnen Isala (en andere ziekenhuizen) te kunnen versnellen.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Nieuwste projecten

arrow-right arrow-down arrow-left cross search2 twitter2 facebook2 youtube2 instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user2 whatsapp22 envelope-o2 quotes-left