Universiteit Twente – Hoe train je wilskracht?

Wilskracht trainen door middel van zelfcontrole training. Ga de uitdaging aan door elke dag een challenge te volbrengen.

Voor de realisatie van gedragsverandering is het hebben van wilskracht een belangrijk onderdeel. Wilskracht (of ook wel zelfcontrole) wordt in onderzoek vergeleken met een spier die te trainen is. De gedragsverandering, die benodigd is voor bijvoorbeeld de realisatie van een gezondere leefstijl, kan vergemakkelijkt worden door het vergroten van zelfcontrole door middel van zelfcontrole training.

De Universiteit Twente heeft Appbakkers gevraagd een app te ontwikkelen waarmee gebruikers hun wilskracht kunnen trainen. De Zelfcontrole-app is bedoeld om te onderzoeken of de wilskracht van personen is te versterken middels het uitvoeren van een dagelijkse (fysieke) challenge. De challenge betreft een opdracht waarin de testpersoon gevraagd wordt gedurende een dag een handeling uit te voeren op een manier die afwijkt van dagelijkse (automatische) handelingen. Een challenge is bijvoorbeeld  ‘Houd vandaag je vork vast met links vast’ voor een gebruiker die rechtshandig is.

        

Appbakkers heeft op basis van het ontwerp van Panton de app ontwikkelt. waarin de dagelijkse challenges worden aangeboden, de gebruiker kan aangeven of de challenge is uitgevoerd en of het is gelukt en waarbij op basis van geslaagde challenges de gebruiker steeds verder een virtuele berg beklimt. Na elke geslaagde challenge volgt een beloning, doordat de karakter in de app het succes viert op een originele wijze.

De app wordt door de Universiteit Twente ingezet bij deelnemers aan het onderzoek. De resultaten worden in de loop van 2022 verwacht.

 

 

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Nieuwste projecten

arrow-right arrow-down arrow-left cross search2 twitter2 facebook2 youtube2 instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user2 whatsapp22 envelope-o2 quotes-left