Smart Wheelchair | Life & Mobility

In samenwerking met Salland Electronics ontwikkelden wij de Smart Wheelchair.

Life & Mobility is gespecialiseerd in het maken van rolstoelen en scootmobielen. Zij wil de rolstoelgebruikers en de betrokken verzorgers helpen bij het vinden van een goede gezonde zithouding. In samenwerking met Salland Electronics ontwikkelden wij de Smart Wheelchair. 

In de Smart Wheelchair zijn sensoren aangebracht die de drukverdeling en de hoek van de zitting meten. Deze data wordt via Bluetooth verstuurd naar de applicatie die door ons is ontwikkeld. Op de app is af te lezen hoe de drukverdeling is van het zitvlak en de rugleuning. Dit geeft inzicht in hoe een gebruiker in zijn stoel zit: zit hij of zij teveel naar 1 kant geleund, te veel onderuit of teveel naar voren? Is de rug nog goed aangesloten op de leuning? De resultaten worden op je smartphone weergegeven met een rode of groene kleur.

“Wij hebben een app ontwikkeld die de data uitleest. Zo kun je op je mobiel zien of de patiënt nog goed zit, of er sprake is van vocht bij incontinentie, wat de temperatuur is, hoe de hoek is waarin de patiënt zit, hoe lang hij al in dezelfde houding zit en dergelijke. Tijdens Zorgtechnologie Experience kunnen belangstellenden de Smart Wheelchair bekijken en uitproberen.” – Guido Versteeg, De Peperbus

SAP is ook betrokken in dit innovatieve project. De software gigant wil data verzamelen en laten zien hoe deze data in hun big data toepassing voor Healthcare gebruikt kan worden om inzicht te krijgen.

Op dit moment wordt de Smart Wheelchair op diverse plekken in het veld getest, waarbij niet alleen de feitelijke zit data wordt verzameld, maar ook de informatie over welbevinden van de rolstoelgebruiker. Op deze manier kan de hypothese worden getoetst dat actiever zitten ook leidt tot een hoger niveau van welbevinden van de gebruiker.

Het onderzoek moet in de toekomst leiden naar een oplossing waarmee bijvoorbeeld verzorgers of ergo therapeuten tijdig de rolstoel iets kunnen kantelen of bijsturen als gebruikers overhangen naar een bepaalde kant.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Nieuwste projecten

arrow-right arrow-down arrow-left cross search2 twitter2 facebook2 youtube2 instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user2 whatsapp22 envelope-o2 quotes-left