Appbakkers app gebruikt in wetenschappelijke studie

13 juni 2022, 08.06 uur in Actueel

Studie naar interventie bij coronaire hartziekte met hulp van app en applicatie

Een team van arts-onderzoekers, cardiologen, fysiotherapeuten en gedragswetenschappers verbonden aan onder andere het Radboud UMC, Bernhoven, UMC Utrecht, Fontys hogeschool en Liverpool John Moores University hebben onderzocht welke interventie kan helpen om mensen met coronair hartziekten te helpen te blijven bewegen. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen met deze hartaandoening meer dan gemiddeld zitten. Hun zitgedrag is nadelig voor het herstel en dus is een studie opgezet om te kijken met welke interventies deze patiënten meer zouden kunnen gaan bewegen en lang zitten gaan vermijden.

Samen met sensor ontwikkelaar 2M uit Valkenswaard heeft Appbakkers een app en applicatie ontwikkelt, die in de studie is gebruikt als ondersteuning bij het interventieprogramma. Patiënten ontvingen een beweegsensor van 2M, die ze gedurende de dag bij zich droegen en die hun beweging en zitgedrag meet. Deze data wordt verstuurd naar de app en de backend applicatie die Appbakkers heeft ontwikkelt. Op basis van de data konden fysiotherapeuten en onderzoekers zien hoelang en hoe intensief een patient bewoog en hoeveel tijd hij of zij zittend doorbracht. Op basis van deze informatie werd een programma ontwikkelt dat de patient hielp bij het meer bewegen en minder zitten.

De uitkomsten van de studie zijn nu gepubliceerd in het prestigieuze British Medical Journal Open Sport & Exercise Medicine (BMJ). Het is hier te lezen: https://bmjopensem.bmj.com/content/8/2/e001364

We zijn trots op onze ontwikkelaar Thomas die aan dit prachtige resultaat zijn bijdrage heeft geleverd. De verwachting is dat deze ontwikkeling nu verder wordt voortgezet en dat deze interventie breed wordt toegepast om de gezondheid van deze patiënten te verbeteren.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Nieuwste projecten

arrow-right arrow-down arrow-left cross search2 twitter2 facebook2 youtube2 instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user2 whatsapp22 envelope-o2 quotes-left