Hoe slecht ontworpen apps jouw privacy in gevaar brengen

02 mei 2017, 09.05 uur in Blogs

“Deze app heeft toegang nodig tot…” [ACCEPT]

Bij het downloaden van nieuwe apps accepteren we sneller dan onze schaduw de toegang tot al onze persoonlijke informatie. Van contacten tot foto’s, agenda tot locatie en van sms-berichten tot onze camera en microfoon. De apps die we downloaden lijken onschuldig, maar als ze slecht ontworpen zijn, dan liggen hackers op de loer om jouw persoonlijke informatie te kapen via een “open port” aanval.

Open-port apps zijn apps die een connectie leggen tussen je smartphone en een ander device, zoals je computer. Een voorbeeld hiervan is een Wi-Fi Filetransfer applicatie. Zo’n soort app laat je gemakkelijk foto’s en video’s opslaan op je pc zodat je ruimte kan besparen op je mobiel.

Hackers maken gebruik van dit soort applicaties om ándere applicaties binnen te komen: de onschuldige, slecht ontworpen apps met toegang tot jouw persoonlijke informatie. Ze zijn kwetsbaar en daardoor makkelijk binnen te dringen als er geen verificatie nodig is om het te gebruiken. Zonder ook maar iets te doen worden talloze bestanden getransfereerd naar de harde schijf van de hacker.

Applicaties die toegang hebben tot bel- en SMS-functies kunnen worden gebruikt om je aan te melden voor mobiele abonnementen. Applicaties die toegang hebben tot foto’s zijn een gevaar voor je bankinformatie of zelfs bankinformatie van anderen. Hoe vaak vraagt iemand je om iets over te maken met een foto van zijn of haar pinpas. Identiteit is hierdoor onveilig.

Het gevaar ligt echter niet alleen in gedownloade open-port applicaties; hackers kunnen ook binnendringen door een klik op een onschuldig ogende link in uw mailbox. Er wordt code geïnstalleerd op je smartphone die op dezelfde manier te werk gaat. Kwetsbare apps worden binnengedrongen en persoonlijke informatie wordt getransfereerd.

Meer weten? Lees hier het volledige onderzoek!

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Nieuwste projecten

arrow-right arrow-down arrow-left cross search2 twitter2 facebook2 youtube2 instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user2 whatsapp22 envelope-o2 quotes-left